28 september 2022

4 fases van een OTAP-straat

Om het proces van softwareontwikkeling goed te laten verlopen, maken we gebruik van een OTAP-straat. Wat is OTAP en wat merk je er als klant van?

OTAP betekenis

OTAP is een afkorting voor Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie. Het is een methode voor het ontwikkelen van software, aan de hand van verschillende omgevingen. De gescheiden omgevingen voor ontwikkelen, testen en productie zorgen ervoor dat livegang gecontroleerd en foutloos gebeurt. Daarnaast helpt de OTAP methode software developers, maar ook de Product Owner om te weten in welke fase de ontwikkeling van een bepaalde functionaliteit zit. De OTAP-straat doorloopt vier fases. Deze fases zullen we hieronder toelichten.

Lundo developers werken met de OTAP-straat

Waarom OTAP belangrijk is

OTAP is belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat je veilig aanpassingen kunt doorvoeren aan een software. Doordat er wordt gewerkt met verschillende omgevingen, kun je wijzigingen eerst testen, voordat deze op de live versie worden doorgevoerd. De kans dat er fouten optreden op de live versie van de software wordt daarmee dus veel kleiner. Wil je voorkomen dat je software  offline gaat, dan is een OTAP-straat zeker aan te raden. Voor bedrijven die bepaalde beveiligingscertificaten willen halen, ISO 27001 en ISO 27002, is het werken met een OTAP-omgeving bovendien een vereiste.

Hoe werkt OTAP?

Elke aanpassing of nieuwe functionaliteit bestaat uit code. Deze code, ook wel programmatuur genoemd, doorloopt de vier omgevingen van de OTAP-straat en eindigt dus bij de live omgeving. Hoe dat precies werkt lees je hieronder.

Fase 1: Ontwikkeling

De ontwikkelomgeving is meestal een lokale omgeving op de laptop of desktop van een ontwikkelaar. In deze omgeving is het mogelijk om nieuwe onderdelen (programmatuur) toe te voegen of delen aan te passen.

Fase 2: Test

Als de programmatuur klaar is, wordt deze getest. Dit gebeurt in de testomgeving. Ontwikkelaars kunnen hier zien of de nieuwe functionaliteiten goed werken. Ook controleren zij of deze goed aansluiten op de al bestaande functionaliteiten. Testen kan op verschillende manieren, zoals automatisch, technisch en functioneel.

Fase 3: Acceptatie

Zodra de nieuwe programmatuur door de test komt, gaat de versie naar de acceptatieomgeving. Deze omgeving is bijna gelijk aan de productieomgeving. Het doel van deze omgeving is om de klant te laten zien hoe de release eruit komt te zien en of dit naar wens functioneert. Na akkoord wordt de aanpassing of nieuwe functionaliteit doorgezet naar de productieomgeving.

Fase 4: Productie

De productieomgeving is de live versie van de software . Dit is de omgeving waarop gebruikers actief bezig zijn en handelingen kunnen verrichten. Het doel van deze omgeving is om de softwareontwikkeling voor de klant te voltooien.

OTAP methode

OTAP staat dus voor ontwikkelen, testen, acceptatie en productie. Het is een methode die vandaag de dag nog veel wordt gebruikt bij het ontwikkelen van software. Wil jij software laten ontwikkelen voor jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Software laten ontwikkelen

Cookies?

Bij het gebruiken van deze website kan Lundo informatie verzamelen door middel van cookies. Deze informatie kan over jou gaan, jouw voorkeuren of jouw gebruikte device. Geef jouw voorkeur voor cookies aan.