1. Programmeertaal
17 maart 2021

HTML, wat is dat?

Wat is HTML?

HTML staat voor Hyper Tekst Markup Language. Het is een programmeertaal die wordt gebruikt voor het schrijven (coderen) van webpagina’s. Via HTML wordt de structuur van de website gemaakt, met content, afbeeldingen, links enzovoorts.

Soorten programmeertalen

Een website bestaat meestal uit verschillende programmeertalen: HTML, CSS en Javascript. Dit zijn drie populaire front-end languages. Elk van deze heeft een andere functie. Zo wordt HTML gebruikt om de structuur te bepalen (coderen), kun je CSS inzetten om de HTML-elementen vorm te geven en kun je met JavaScript webpagina’s interactief maken.

Voorbeelden:

• HTML: bepalen van structuur met teksten, afbeeldingen, links etc.
  • CSS: kleuren aanpassen, achtergrondafbeeldingen instellen, grootte van afbeeldingen bepalen.
  • JavaScript: pop-upscherm van een nieuwsbrief instellen.

Hoe werkt HTML?

HTML doet niets meer dan platte tekst veranderen in prettig leesbare content. HTML-bestanden zijn statisch. Dat betekent dat ze niet eenvoudig te veranderen zijn. Nu is dat bij kleine websites vaak geen probleem, aangezien aanpassingen niet veel werk zijn. Echter, tegenwoordig zijn de websites vrij uitgebreid en zijn aanpassingen dus ook veel arbeidsintensiever.

Hoe ziet HTML eruit?

Een HTML-pagina is op een relatief eenvoudig manier opgebouwd. De volgorde is altijd hetzelfde, namelijk: DOCTYPE-declaratie, HEAD en BODY.

DOCTYPE

Aan het begin van het document wordt het documenttype opgenomen in de DOCTYPE-declaratie. Deze geeft informatie over aan welke HTML-versie het document voldoet. De DOCTYPE-declaratie verwijst altijd naar een document type definition (DTD).

HEAD

Het HEAD-element geeft aan waar in het HTML-document zich algemene informatie over het document bevindt. Het HEAD-element markeert hiervan het begin en het einde. Hierdoor krijgt het HTML-document een overzichtelijke structuur. Een verplicht onderdeel binnen de HEAD is de TITLE. Daarnaast kunnen de volgende elementen worden opgenomen: BASE, LINK, META, SCRIPT en STYLE.

BODY

Met het BODY-element wordt aangegeven waar de inhoud van het document staat. Met de attributen van het BODY element kun je daarnaast de basisweergave van het document bepalen, zoals de kleur van de achtergrond, de tekst en of er een achtergrondafbeelding gebruikt moet worden. Wederom wordt met een BODY-element het begin en het einde hiervan gemarkeerd.

Voorbeeld HTML-pagina

Op basis van de bovenstaande indeling, ziet een HMTL-pagina er als volgt uit:

Broncode bekijken

Het is mogelijk om de broncode van een website te bekijken. Dit doe je als volgt:

1. Klik met je rechtermuisknop op een willekeurige plek op de pagina.

2. Kies voor ‘paginabron weergeven’.

3. Je ziet nu de HTML-broncode van de desbetreffende pagina.

Software laten ontwikkelen?

Lundo is gespecialiseerd in het ontwikkelen van digitale applicaties in de cloud. Wil jij aan de slag met maatwerksoftware? En wil je graag sparren over jouw concept, ideeën en wensen? Ons team van developers denkt graag met je mee over de mogelijkheden.

Lees meer over Lundo  Neem contact op