13 oktober 2020

Wat is een API?

API’s bestaan al sinds de uitvinding van de computer. Ze worden tegenwoordig door iedere IT’er toegepast. In deze blog leggen we je uit wat een API is en welke API’s veel worden gebruikt.

Wat is een API?

API staat voor Application Programming Interface. Een API maakt het mogelijk om verschillende systemen met elkaar te laten communiceren en gegevens uit te wisselen. Een API kan namelijk systemen en software een ‘ingang’ bieden tot een ander systeem. Hierdoor kunnen deze verschillende systemen met elkaar interacteren.

Wat is een API?

Hoe werkt een API?

API’s maken de overdracht van gegevens van systeem naar systeem mogelijk. Dit doen ze door toegang tot een computerprogramma te bieden met een set afspraken. Een ander systeem of software kan dit vervolgens gebruiken om informatie en instructies met dit programma uit te wisselen.

Voorbeelden van API’s

Ontwikkelaars zijn met API’s veel productiever dan voorheen. Dit komt doordat ze gebruik kunnen maken van bestaande functionaliteiten en niet alles opnieuw hoeven te ontwikkelen. Er zijn veel verschillende API’s. Lees hieronder een aantal voorbeelden.

Google Places

Via een Google Places API kun je gemakkelijk bedrijfsinformatie ophalen, zoals openingstijden.

Tinder

Tinder gebruikt de API van Facebook om profielgegevens van Facebook te kunnen gebruiken in hun app.

Weer

Als je een app opent voor het weer, haalt deze gegevens op bij het KNMI via een API.

iDeal

Met de iDeal API kun je meteen verbinding maken met je bank.

Postcodes

Deze API wordt veel gebruikt bij het invoeren van adresgegevens. Wanneer je je postcode invult, komt het adres automatisch tevoorschijn.

Google Maps

We kennen allemaal wel het Google Maps-kaartje op een contactpagina van een website. Dit is een API die de website de mogelijkheid biedt om informatie van Google Maps toe te voegen.

Voorbeeld van een API: Google Maps

Neem contact op  Lees meer over Lundo

Cookies?

Bij het gebruiken van deze website kan Lundo informatie verzamelen door middel van cookies. Deze informatie kan over jou gaan, jouw voorkeuren of jouw gebruikte device. Geef jouw voorkeur voor cookies aan.