1 december 2020

Wat is SaaS?

Veel bedrijven maken gebruik van Software as a Service (SaaS). Het is een alternatief voor de traditionele inzet van IT, waarbij je je eigen IT-infrastructuur koopt, bouwt, installeert en onderhoudt. In deze blog gaan wij in op de betekenis, voordelen en voorbeelden van SaaS.

Wat is SaaS?

SaaS staat voor Software as a Service. Bij SaaS worden softwaretoepassingen als service aangeleverd via het internet (de cloud). Het is een cloudcomputing-oplossing voor bedrijven met een IT probleem. Een SaaS-oplossing kun je gebruiken, zonder deze zelf te kopen, installeren en te onderhouden. Meestal hebben de gebruikers toegang door middel van een abonnement, waarbij de kosten zijn gebaseerd op het aantal gebruikers of het aantal functionaliteiten.

Waarom kiezen mensen voor SaaS?

Bedrijven stappen over op SaaS vanwege de vele voordelen. Hieronder bespreken we er een aantal.

Tijd- en kostenbesparing

De software wordt online aangeboden als cloud service. Dit zorgt voor veel voordelen. Zo hoeft de software niet op je computer geïnstalleerd te worden. Vergeleken met een eigen IT-oplossing is de set-up dus in een mum van tijd geregeld. Bovendien betaal je geen investeringskosten en heb je geen kosten voor systeemonderhoud.

Overal toegankelijk

De online software is te bereiken vanaf elke locatie en elk device met een internetverbinding.

Schaalbaarheid

De toegang tot de service wordt doorgaans geregeld met een maandabonnement voor een bepaald aantal licenties. Bedrijven nemen dus alleen af wat ze nodig hebben. Het is niet alleen makkelijk, maar ook effectief om het aantal licenties en de functionaliteit te kunnen afstemmen op wat er op dat moment nodig is.

Automatische updates

Het fijne aan SaaS is dat de softwareleverancier de nodige updates verzorgt. Dit maakt dat de software altijd up-to-date is.

Laptop waarmee je toegang hebt tot SaaS

Voorbeelden van SaaS

Waarschijnlijk ken je al verschillende SaaS-concepten. Hieronder noemen we een aantal SaaS voorbeelden.

Dropbox

Een voorbeeld van SaaS die iedereen wel kent is Dropbox. Dit is een platform waar je foto’s en bestanden kunt opslaan in de cloud.

CRM

SaaS is ideaal voor zakelijke software. Het wordt vaak ingezet voor Customer Relationship Management (CRM).

Microsoft Office 365

Microsoft 365 is een verzameling van softwareproducten dat door Microsoft wordt aangeboden als service (SaaS). Onderdelen van deze online dienstverlening zijn onder andere SharePoint Online, Skype en de Office-pakketten. Microsoft levert deze producten via het internet en is tevens verantwoordelijk voor beveiliging en onderhoud deze diensten.

Zoom

Zoom is een videocommunicatiebedrijf videoconferenties op afstand mogelijk maakt voor gebruikers via de cloud.

Voorbeeld van SaaS: Zoom

SaaS platform voor jouw bedrijf

Ben je op zoek naar een softwareoplossing voor jouw onderneming? Bij Lundo ontwikkelen we diverse SaaS platformen, maar staan wij ook open voor maatwerkoplossingen. Wil jij eens sparren over jouw idee of weten wat wij jouw bedrijf kunnen bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op  Lees meer over Lundo

Cookies?

Bij het gebruiken van deze website kan Lundo informatie verzamelen door middel van cookies. Deze informatie kan over jou gaan, jouw voorkeuren of jouw gebruikte device. Geef jouw voorkeur voor cookies aan.