1. Legacy
  2. SaaS
  3. Cloud
1 april 2021

Legacy software

Wat betekent Legacy software?

Legacy software omvat alle computersystemen die verouderd zijn, maar nog steeds gebruikt worden. Hiermee worden de belangrijkste bedrijfsprocessen geregeld. Deze software vormt dus de basis van een organisatie. Hoewel legacy software nog steeds de kritieke bedrijfsbehoeften dienen van toen het ontwikkeld is, is het inmiddels verouderd. Dit komt omdat de software is gemaakt in een tijd waarin er technologisch minder mogelijk was dan nu.

Problemen van Legacy software

Zoals hierboven geschetst is Legacy software verouderd en werkt deze niet meer optimaal. Dit leidt tot de volgende problemen:

• Complexiteit van het systeem. Aangezien Legacy software lang geleden is ontwikkeld, zijn er veel onduidelijkheden voor de mensen die het nu gebruiken. Het is vaak onbekend wie er verantwoordelijk voor is en hoe er wijzigingen kunnen worden aangebracht. Een koppeling met nieuw aangeschafte systemen is ook vrijwel nooit mogelijk.
  • Functionaliteiten. In het jaar dat de software is ontwikkeld, waren er andere wensen dan nu. Het is dus ook niet gek dat de functionaliteiten nu niet meer voorzien in de huidige behoeften. Naast de veranderende behoeften zijn er ook meer technologische mogelijkheden. Er is dus veel meer mogelijk, wat bedrijfsprocessen kunnen versimpelen, maar wat nu niet is verwerkt in de software.
  • Wet- en regelgeving. Dit is een belangrijk punt wat veel problemen veroorzaakt. De wet- en regelgeving is de laatste jaren namelijk erg veranderd, vooral op het gebied van privacy. Doordat de Legacy software lang geleden is ontwikkeld, voldoet deze niet altijd meer aan de huidige regels.

Legacy software vervangen

Zoals je hebt kunnen lezen zorgt een Legacy systeem voor veel problemen. De conclusie: stap over op een nieuwe software. Een alternatief voor Legacy software is Software as a Service (SaaS). Dit is software die via het internet wordt aangeboden, in de cloud. Je kunt deze software via elk device en elke locatie gebruiken. Loopt je computer vast? Dan was dat met Legacy software een groot probleem. Met online software is dit echter geen enkel probleem: via elk ander device heb je gewoon toegang tot de software. Daarnaast is SaaS gebruiksvriendelijk, omdat deze software wordt gebaseerd op de gebruikerservaring. Het fijne aan cloudsoftware is dat deze toekomstbestendig is. De softwareleverancier zorgt namelijk voor het up-to-date houden van de software. Niet alleen hoef je deze online bedrijfssoftware dus niet te installeren, ook het onderhouden wordt uitbesteed.

Digital agency Lundo

Softwarebedrijf Lundo ontwikkelt, levert en onderhoudt slimme online softwareplatformen voor bedrijven uit verschillende branches. Met een combinatie van technologie, design en gebruiksgemak ontwikkelen wij de meest gebruiksvriendelijke en innovatieve SaaS-systemen. De nieuwe software voldoet altijd aan de wensen van de gebruikers en is altijd up-to-date. Door de pay-per-use policy is het geschikt voor ieder budget.

Overweeg jij om over te stappen naar nieuwe bedrijfssoftware? En wil jij eens vrijblijvend sparren over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.

Lees meer over Lundo  Neem contact op