12 november 2022

5 redenen om Legacy software te vervangen

Gebruik van Legacy software

Veel bedrijven houden vast aan hun Legacy software. Zij hebben daar verschillende redenen voor:

1. Het systeem werkt nog, dus waarom veranderen?
  2. Overstappen is spannend, omdat het werken met een nieuw systeem nog onbekend is.
  3. Een herontwerp kost tijd en geld.
  4. Het kost tijd om met een nieuw systeem te leren werken.

Laptop waarop Legacy software kan staan

Redenen om Legacy software te vervangen

Hoewel deze redenen heel begrijpelijk zijn, is het toch belangrijk om een overstap te overwegen. De problemen die Legacy software met zich meebrengt zijn namelijk veel groter dan de redenen om niets te veranderen. Hieronder gaan we in op de redenen om Legacy software toch te vervangen.

1. Meer kennis en gebruiksgemak

Legacy software staat bekend om de complexiteit ervan. Aangezien Legacy systemen lang geleden zijn ontwikkeld, bestaat er veel onduidelijkheid onder de mensen die het nu gebruiken. Dit komt doordat de documentatie over deze systemen vaak ontbreekt bij bedrijven. De kennis van dit soort systemen is vaak vertrokken met de mensen die dit oorspronkelijk gebruikten. Tevens zijn Legacy systemen (meestal) niet compatibel met nieuw aangeschafte systemen. Bij vernieuwde softwaresystemen is er geen sprake van deze problemen.

2. Beter aansluiten bij wensen en behoeften

Legacy software is verouderd, aangezien het lang geleden is ontwikkeld en niet meer voldoet aan de wensen en mogelijkheden van nu. Het is dan ook logisch dat de bedrijfssoftware niet alle processen ondersteunt die voor nu belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren en digitaliseren van administratieve werkzaamheden, wat voorheen handmatig in Excel of zelfs op papier gebeurde. De functionaliteiten zijn voor nu beperkt en de software zou veel meer moeten (kunnen) versimpelen. Nieuwe software kan beter voorzien in de wensen van nu.

Personen die buiten kantoor toegang hebben tot bedrijfssoftware

3. Betere beveiliging

Er is de laatste jaren ontzettend veel veranderd in de wet- en regelgeving op het gebied van beveiliging. Security is gebaseerd op verandering. Het probleem met Legacy software is dat deze niet makkelijk te veranderen is. Je voelt het al aankomen: er kunnen grote securityproblemen ontstaan. Niet alleen voldoe je niet aan de wetgeving, ook is de software gevoelig voor hackers. Om dit te voorkomen is het verstandig om over te stappen op vernieuwde software die wel voldoet aan beveiligingseisen.

4. Meegaan met concurrentie of deze voor zijn

Technologische ontwikkelingen hebben de afgelopen jaren veel veranderd in de samenleving en economie. Om een rol te blijven spelen moet je als bedrijf meegaan in de veranderingen. De concurrentie doet dat namelijk wel. Door de technologische ontwikkelingen door te voeren in je bedrijfsvoering voorkom je dat je wordt ondergesneeuwd door concurrenten. Aangezien dit doorvoeren niet mogelijk is met Legacy software, is het nodig om een overstap te maken naar vernieuwde software.

Zakenman

5. Kosten verlagen

Op lange termijn kost het gebruik van Legacy software veel geld. Dit komt omdat je niet alleen te maken hebt met de aanschaf van de software. Support en onderhoud van oude systemen zijn bijkomende kosten die erg duur zijn. Wanneer je overstapt op bijvoorbeeld online (maatwerk)software, verzorgt de softwareleveranciers de back-ups en updates. Deze worden automatisch doorgevoerd en zijn gratis. Bovendien betaal je bij SaaS-software vaak ook geen implementatiekosten.

Digital agency Lundo

Softwarebedrijf Lundo staat voor Legacy-undo: vernieuwende en eindeloze online software ter vervanging van (verouderde) Legacy systemen. We ontwikkelen, leveren en onderhouden cloudbased softwareplatformen (Software as a Service en maatwerk softwareoplossingen).

Wil jij bedrijfssoftware die gebruiksvriendelijk is, overal toegankelijk, altijd up-to-date en die beschikt over alle nodige intelligente functionaliteiten? Neem gerust contact met ons op om eens vrijblijvend te sparren over de mogelijkheden.

Neem contact op  Lees meer over Lundo

Cookies?

Bij het gebruiken van deze website kan Lundo informatie verzamelen door middel van cookies. Deze informatie kan over jou gaan, jouw voorkeuren of jouw gebruikte device. Geef jouw voorkeur voor cookies aan.